Rulouri exterioare

Aplicarea unor rulouri exterioare sau jaluzele pentru ferestre constituie o investitie foarte buna in confortul si siguranta casei sau apartamentului dumneavoastra. Din punct de vedere al montajului, ele pot fi de doua feluri:

Aplicate – montate pe tamplaria deja existenta din PVC, aluminiu sau lemn si au caseta aplicata la exterior;

Suprapuse – caseta se monteaza deasupra ferestrei inca din faza de constructie a locuintei, incastrat in tencuiala. Daca va aflati in aceasta situatie, inca din faza de proiect, se recomanda ca la inaltimea spatiului vitrat sa se prevada o cota suplimentara de cca. 210 mm aferenta casetei. Avantajul acestei solutii este atat estetica deosebita obtinuta prin mascarea casetei cat si posibilitatea depanarii mai usoare a mecanismului prin accesul la caseta din interiorul locuintei.

Beneficiile unui astfel de sistem sunt multiple:

Umbra vara

In zilele de vara toride, jaluzelele exterioare vor reflecta razele solare creand in incaperi umbra mult dorita, un mediu ambiant racoros si placut iar aparatul de aer conditionat, daca va mai fi necesara pornirea lui, va functiona mult mai eficient.

Scut termic iarna

Pe timp de iarna, jaluzelele exterioare vor crea un paravan impotriva ninsorii, gerului si viscolului transformandu-se intr-un veritabil izolator termic. Daca, in plus, ferestrele incaperilor sunt prevazute cu geamuri termopan, economia de energie termica ce se realizeaza prin montarea unui sistem de rulouri exterioare poate ajunge pana la 40%.

Bariera antiinsecte

Daca veti opta pentru modelele prevazute cu plasa antiinsecte integrata veti putea in sfarsit spune adio mustelor, fluturilor de noapte si mai ales nesuferitilor de tantari.

Protectie antipraf si intemperii

In orice anotimp, jaluzelele exterioare pot fi utilizate pentru a proteja ferestrele si tamplaria de actiunea daunatoare a factorilor climatici, razelor solare si a prafului.

Estetica deosebita si intimitate

Rulourile de jaluzele exterioare dau o nota de eleganta casei si pot fi comandate intr-o paleta larga de culori, fie ele standard ori din paletarul RAL. In plus, nu va trebui sa va mai faceti griji ca va spioneaza vreun vecin curios fix atunci cand va doriti mai multa intimitate.

Scut antiefractie

Toate rulourile sunt actionate din interior asa incat, odata coborate, nu vor putea fi ridicate din afara de catre vreun intrus. Pentru si mai multa siguranta, unele modele sunt prevazute cu accesorii de siguranta suplimentare care zadarnicesc orice tentativa de ridicare fortata a jaluzelelor de la exterior. Astfel, mai ales in cazul locuintelor aflate la parter, jaluzelele exterioare se vor dovedi un foarte bun paznic, statisticile aratand ca riscul de efractie in cazul utilizarii unui astfel de sistem scade cu pana la 98%.

Izolare fonica

Pe langa toate celelalte beneficii ale rulourilor exterioare, nu-l putem neglija pe cel al izolarii fonice ce se realizeaza prin montarea unui astfel de sistem. In functie de calitatea materialelor si a montajului, reducerea zgomotului exterior poate ajunge pana la 10%.

Control iluminare

Prea mult soare sau dimpotriva, e innorat afara ? Coborati sau ridicati jaluzelele exterioare pentru a regla iluminarea in incapere dupa propriul plac.

Caracteristici tehnice

Sistemele de rulouri pot fi fabricate din aluminiu sau din PVC. Spre deosebire de jaluzelele exterioare din PVC, cele din aluminiu au lamelele prevazute la interior cu insertie de spuma poliuretanica si prin aceasta ele constituie o optiune calitativ superioara din punct de vedere al izolarii termice si fonice.

Rulourile de jaluzele pot fi actionate in doua moduri: electric sau manual.
Actionarea manuala este folosita atat la rulourile din aluminiu cat si la cele din PVC si in mod standard se face cu panglica sau cu snur putand fi folosita pentru rulouri cu suprafata de pana la 2,5 mp. Pentru rulouri cu o suprafata mai mare, se utilizeaza actionarea cu arc, vinci sau manivela.

Actionarea electrica se realizeaza cu motor si telecomanda sau intrerupator. Pentru actionarea cu intrerupator exista trei optiuni: aplicate, ingropate sau cu cheie. De asemenea, pentru actionarea electrica se recomanda si instalarea unui sistem de actionare manual cu manivela pentru cazuri de urgenta (in cazul unei pene de curent).